راهنمای دوچرخه کوهستان
انواع دوچرخه کوهستان
دوچرخه کوهستان، یکی از اولین گزینه هایی است که هنگام انتخاب دوچرخه به ذهن خیلی از افراد می رسد. خیلی ها هم آن را با همان شکل و شمایل کلاسیک آن می شناسند.
اما دوچرخه کوهستان انواع مختلفی دارد که تفاوت هرکدام با دیگری در بعضی موارد بسیار چشمگیر است.
همانطور که از نام این دوچرخه پیداست، طراحی آن برای جاده های خاکی و رکاب زدن در پستی و بلندی مناسب است.
سیستم تعلیق، مقاومت و فرم بدنه، ارتفاع فرمان، قطر لاستیک و حتی الگو و عاج لاستیک ها طوری طراحی شده تا برای دوچرخه سواری در طبیعت و آفرود ( off road) مناسب باشد.
سنگ، خاک، پستی و بلندی و ناهمواری تنها چند مورد از چالش هایی است که هنگام دوچرخه سواری در کوهستان با آن مواجه خواهید شد. بنابر این در انتخاب دوچرخه MTB باید به این نکته توجه کرد که برای چه کاربردی تصمیم به تهیه دوچرخه گرفته ایم.
در بسیاری از مواقع، هنگام شروع دوچرخه سواری، تصمیم می گیریم که برای خرید اولین دوچرخه برویم سراغ دوچرخه MTB. چرا که با خود فکر میکنیم این نوع دوچرخه برای استفاده از شهر و کوهستان گزینه مناسبی است.
این تصور نه کاملا اشتباه است و نه کاملادرست. با این وجود، بعضی از دوچرخه های MTB برای استفاده در شهر و همچنین مناطق کوهستانی گزینه مناسبی هستند.
در انواع دوچرخه های MTB یک مشخصه بارز وجود دارد که قبل از هرچیز دیگری به چشم می آید، و آن هم سیستم تعلیق و کمک فنرهای آن است ( این مورد هم استثنائی دارد که در ادمه به تشریح آن می پردازیم).
در ادامه خواهید خواند:
سیستم تعلیق در انواع دوچرخه
دوچرخه های کوهستان را می توان بر اساس سیستم تعلیق به دو دسته تقسیم کرد:
- دوچرخه با تعلیق کامل (Full Suspension)
- در این نوع دوچرخه، کمک فنردر دوشاخ جلو و همچنین زیر میله افقی (و صندلی) وجود دارد. به همین دلیل به آن ها دوچرخه های با سیستم تعلیق کامل اطلاق می شود.
گاهی اوقات به این نوع سیستم تعلیق، دوچرخه دو کمک می گویند.
- دوچرخه هارد تیل (Hard Tail)
- در این دوچرخه ها، کمک فنر فقط در دوشاخ جلو وجود دارد.
دوچرخه های هارد تیل معمولا ارزانتراز دوچرخه های با تعلیق کامل (دارای کمک فنر زیر صندلی) می باشند.
در ضمن در بیشتر دوچرخه های هارد تیل، کمک های جلو قابلیت قفل شدن را دارند. در اینصورت تبدیل می شوند به دوچرخه های بدون کمک فنر.
- دوچرخه بدون بدون کمک فنر (Rigid)
- در این دوچرخه ها، هیچ کمک فنری استفاده نشده است.
معمولا این نوع دوچرخه کمتر مورد استقبال قرار می گیرد. دلیل آن هم کاملا واضح است؛ عدم وجود کمک فنر در دوچرخه موجب سفت و سخت شدن آن می شود و از راحتی در دوچرخه سواری می کاهد.
این نوع سیستم تعلیق (بدون کمک فنر) معمولا در دوچرخه های فت بایک استفاده می شود.
برای خرید بهترین برندهای دوچرخه MTB از دیجی کالا، به لینک زیر مراجعه کنید:
سایز لاستیک در دوچرخه MTB
در بزرگسالان، معمولا سه سایز لاستیک بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
- دوچرخه سایز۲۶
- در گذشته بیشتر از این سایزاستفاده می شد. امروزه در بین برندهای مطرح تولید کننده دوچرخه کمتر از سایز ۲۶ برای دوچرخه های کوهستان استفاده می شود.
- دوچرخه کوهستان با لاستیک ۲۷.۵
- پرکاربرد ترین در بین هر سه سایز لاستیک دوچرخه های کوهستان، سایز ۲۷.۵ است. برای افرادی که به تازگی شروع به استفاده از دوچرخه های MTB می کنند، شاید بهترین گزینه همین سایز باشد.
این سایز بیشتر در بین دوچرخه سوارهای حرفه ای مورد استقبال قرار می گیرد.
جنس بدنه دوچرخه
بدنه دوچرخه یکی از اجزای مهم و تاثیر گذار در کیفیت دوچرخه وهمچنین کیفیت دوچرخه سواری می باشد. طراحی و جنس بدنه می تواند تاثیر بسیار چشمگیری بر قیمت دوچرخه داشته باشد.
معمولا فریم دوچرخه های MTB وهستان از جنس آلومینیوم، فیبر کربن، و یا اهن می باشند.
هرکدام از این موارد که ذکر شد، دارای معایب و محاسنی می باشند.
تنه بسیاری از دوچرخه های کوهستان از جنس آلومینیوم است.
- آلومینیوم
- قیمت نسبتا مناسب
- وزن نسبتا سبک
به دلایل مذکور، استفاده از آلومینیوم در تنه دوچرخه MTB مورد استقبال تولید کنندگان قرار گرفته است.
نکته ای که می توان مد نظر قرار داد اینکه، آلومینوم نیز دارای انواع مختلف می باشد که هر کدام با دیگری متفاوت است.
- فیبر کربن
- مقاومت خوب
- قیمت بالا
- وزن سبک
- تیتانیوم
- وزن بسیار سبک
- مقاومت خوب
- قیمت بسیار بالا
بنابر موارد مذکور از تیتانیوم برای دوچرخه های با کیفیت بالا و قیمت های بالا استفاده می شود.
انواع ترمز دوچرخه
سیستم ترمز V
این سیستم ترمز یک روش قدیمی برای ترمز دوچرخه است. استفاده از لقمه ترمز و اصطکاک آن با چرخ و لاستیک. تنها مزیت ترمزهای لقمه ای دوچرخه نسبت به ترمزهای دیسکی قیمت ارزانتر آنهاست. اما معایب زیادی دارد:
- در باران و به محض خیس شدن کارکرد ترمزهای لقمه ای بسیار کاهش می یابد.
- ترمزهای لقمه ای بسیار سفت هستند.
- به مرور زمان باعث سایش لبه لاستیک می شوند.
- در بسیاری از مواقع شدت ترمز مطلوبی نخواهند داشت
ترمز دیسکی دوچرخه :
ترمزهای دیسکی سیستمی جدیدتر از سیستم لقمه است. و نسبت به سیستم ترمز V مزایای زیادی دارند. این سیستم خود در دو نوع وجود دارد: ترمز دیسکی – کابلی و ترمز دیسکی – هیدرولیک.
ترمز دیسکی – سیمی قیمت کمتری نسبت به دیسکی هیدرولیک دارد.
سیستم ترمز دیسکی – کابلی:
در این سیستم، وقتی دسته ترمز را فشار می دهید، فشار و نیرو از طریق کابل (سیم ترمز) به دیسک ها منتقل می شود.
مزایای ترمز دیسکی – کابلی :
- در شرایط جوی بارانی، بدون مشکل ترمز می کنند.
- قدرت ترمز بالاتراز سیستم ترمز V
- قیمت کمتر از سیستم ترمز دیسکی – هیدرولیک
سیستم ترمز دیسکی – هیدرولیک:
در ترمز دیسکی-هیدرولیک، وقتی شما دسته ترمز را می فشارید، نیرو از طریق روغن به دیسک منتقل می شود (هیدرولیک). البته این سیستم ترمز نسبت به بقیه انواع ترمزهای دوچرخه، قیمت بالاتری دارد.
- قدرت ترمز خوب
- نرم بودن دسته ترمز
- قدرت ترمز خوب در هوای بارانی
انواع مدل های دوچرخه کوهستان
دوچرخه کوهستان نیز مانند سایر انواع دوچرخه ( دوچرخه شهری و یا دوچرخه جاده)، دارای انواع مختلف می باشد. این تنوع بر اساس کاربردی که تصمیم به استفاده ازآن راداریم متفاوت خواهد بود.
در ادامه با انواع دوچرخه کوهستان آشنا خواهیم شد:
دوچرخه کراس کانتری
کراس کانتری، معروفترین نوع دوچرخه است که دوچرخه سواران غیر حرفه ای با آن آشنایی دارند.
از این دوچرخه می توان به عنوان آچار فرانسه در بین دوچرخه های کوهستان یاد کرد.
بعضی از برندها در دسته بندی بسیار مشابه، دوچرخه کوهستان اسپرت نیز دارند که شباهت های خیلی زیادی با دوچرخه کوهستان کراس کانتری دارد.
دوچرخه کراس کانتری و اسپرت، مرسوم ترین نوع است که در بین عموم مردم استفاده می شود. این نوع ، به دلیل سیستم تعلیق و همچنین سیستم دنده ها، یک انتخاب خوب برای کسانی است که تصمیم به دوچرخه سواری در شهرهایی که در دامنه کوه ها قرار گرفته اند می باشد. در شهر هایی مثل تهران، که خیابان ها در شیب های نسبتا تندی واقع شده اند دوچرخه سواری با دوچرخه های کراس کانتری می تواند انتخاب مناسبی باشد.
دوچرخه کوهستان تریل
اگر کمی بیشتر از آنچه گفته شد به فکر دوچرخه سواری حرفه ای در طبیعت هستید و یا تصمیم دارید در شیب های تند و مسیرهای خاکی کوه در مسیر کوه رو به پایین حرکت کنید؛ احتمالا دوچرخه تریل، انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.
سیستم تعلیق در دوچرخه های تریل، قدرت و تعلیق بیشتری از کراس کانتری و دوچرخه کوهستان اسپرت دارد. دقیقا به همین دلیل، در شیب های حدود ۶۰ درجه و مسیرهای خاکی، همین سیستم تعلیق کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
دوچرخه کوهستان آل مونتاین (All-mountain) | اندرو (Enduro)
اگر به دنبال دوچرخه سواری های فنی در مسیرهای کوهستانی باشید، احتمالا دوچرخه های آل مونتاین و یا اندرو یکی از گزینه های مناسب برای شما خواهد بود.
دوچرخه های آل مونتاین و اندرو، دارای سیستم تعلیق قوی، بدنه محکم می باشد که استفاده از آن را در شیب های تند کوهستان میسر کرده است.
دوچرخه دانهیل
دوچرخه دانهیل خشن ترین و قوی ترین نوع دوچرخه MTB است. دانهیل برای دوچرخه سواری در سراشیبی های بسیار خطرناک و جدی طراحی شده است. سیستم تعلیق در این دوچرخه قوی ترین نوع تعلیق است و نوع طراحی و متریال فریم نیز برای همین هدف انتخاب شده اند.
برای خرید دوچرخه کوهستان حرفه ای از دیجی کالا به لینک زیر مراجعه کنید:
دوچرخه فت بایک
شاید شما هم همین چند روز پیش، در خیابان های شهر دوچرخه هایی را دیده باشید که قطر زیاد لاستیک هایشان موجب تعجب شما شده باشد.
به این دوچرخه ها، فت بایک (fat bike) می گویند.
- کاربرد دوچرخه های فت بایک: استفاده در ساحل و یا برف.
توجه کنید که قطور بودن لاستیک موجب می شود تا دوچرخه کمتر در شن و یا برف فرو رفته و این موضوع موجب تسهیل در رکاب زدن خواهد شد.
دوچرخه کوهستان برقی
دنیای تکنولوژی آنچنان روبه جلو می تازد که گاهی باور آنچه رخ می دهد، ظرافت و کیفیت و از همه مهمتر سرعت این تغییرات برای خیلی ها قابل باور نیست.
تا قبل از این وقتی صحبت از دوچرخه برقی می شد، ذهن ها می رفت سراغ دوچرخه های شهری و هیبریدی برقی. چرا که معمولا در شهر ها خیلی تمایلی به رکاب زدن های سنگین وجود ندارد و هدف طی مسافت های نسبتا کوتاه با کمترین مقدار صرف انرژی است.
اما دوچرخه برقی هم این روزها وارد میدان شده اند تا کار را برای دوستداران این ورزش مهیج در سطوح پر شیب و همچنین خاکی راحت تر کنند.
به این دوچرخه ها به اختصار EMTB هم می گویند. در خیلی از انواع کوهستان، باتری قابل جدا شدن است و این امر به سهولت استفاده از آن کمک بسیاری می کند.
شرکت ترک (TERK) که یکی از پیشروهای صنعت تولید دوچرخه در دنیاست، در این زمینه هم پیشدستی کرده و دوچرخه های وسوسه کننده ای را عرضه کرده است.
در فیلم زیر، با یکی از دوچرخه های برقی (برند ترک TERK) آشنا می شویم:
همانطور که مشاهده کردید، دوچرخه MTB انواع و اقسام گوناگونی دارد.
نکته ای که قبل و بیش از هرچیز در دوچرخه سواری و بخصوص دوچرخه سواری سطوح ناهموارباید به آن دقت کرد، امنیت دوچرخه سواری و سلامت دوچرخه سوار است.
برای خرید انواع دوچرخه کراس کانتری و MTB از دیجی کالا، به لینک زیر مراجعه کنید:
شاید این مطالب برای شما جالب باشد:
راهنمای خرید دوچرخه برای کودکان
در ضمن در وبسایت ردبول هم می توانید با مدل های مختلف دوچرخه MTB آشنا شده و کلی هیجان را به نظاره بنشینید. لینک آن را هم همین پایین قرار می دهیم 🙂